joi, 19 aprilie 2012

Siropuri si creme pentru torturi

glazura de ciocolata la rece


Ingrediente pentru 1 portii:

  • 4linguri de zahar pudra
  • 1ling ulei
  • 1ling. cocao
  • 2 ling. apa fierbinte

Mod de preparare:

se amesteca toate ingredientele pana devine ca o crema .Nu se fierbe.Se orneaza prajiturile si torturile.

Creme Anglaise


Ingrediente pentru 2 portii:

  • - 100 ml lapte
  • - 1 plic zahar vaniliat
  • - 2 oua
  • - 100 g zahar
  • - 2 linguri de zahar pentru caramelizat
  • - 1/2 lingura amidon alimentar
  • - va mai trebuie doua forme mici pentru copt sufleuri.

Mod de preparare:

Mai intai se bat spuma albusurile de la cele doua oua impreuna cu 50 g zahar.Cele doua linguri de zahar se pun intr-o cratita cu fundul gros pe foc mic, fara a amesteca, pana ce s-a topit si a luat aspectul unui caramel galbui-aramiu. Cele doua forme pentru sufleuri se tapeteaza cu zahar caramel. Albusul batut spuma tare se imparte in cele doua forme. Formele de sufleuri cu albusul batut se pun intr-o cratita cu apa si se dau la cuptor pentru aproximativ 30 minute.

Intre timp se prepara crema de vanilie astfel:

Laptele cu zaharul si zaharul vaniliat se pun la fiert, avand grija sa nu iasa in foc, se adauga galbenusurile. Se amesteca cu telul energic apoi se adauga cate putin amidon, avand grija sa nu faca cocoloase. Crema se lasa pe foc pana se ingroasa apoi, imediat, se toarna printr-o sita intr-un castron racit in prealabil.Se da la rece pentru aproximativ 2-3 ore. Cand s-au copt albusurile se scot cu grija din forme, cu ajutorul unui cutit. Cu varful cutitului se da de jur imprejurul formei pentru a se desprinde frumos albusul de peretii formei. Se toarna crema de vanilie pe o farfurie, se pune spuma de albus, apoi se orneaza dupa imaginatie cu siropul caramel.

Clatite americane cu sirop de cirese


Ingrediente pentru 4 portii:

  • Ingrediente pentru sirop:
  • 1 compot de cirese fara samburi (680 g)
  • 3 linguri de zahar
  • 3 lingurite de faina alba de porumb (sau 2 lingurite amidon)
  • cateva picaturi de rom sau whisky

  • Ingrediente pentru clatite:
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 pahar de lapte
  • 2 oua
  • 200 g faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita de sare

Mod de preparare:

Se prepara siropul de cirese:
Compotul se pune intr-o cratita (fara cirese), impreuna cu zaharul si romul si se pun pe foc. Cand incepe sa fiarba se adauga faina (sau amidonul) desfacuta in cateva linguri de compot si se amesteca pana se ingroasa. Se pun ciresele si se mai lasa cateva minute pe foc.

Se prepara clatitele:
Se amesteca ouale cu zaharul si laptele, se adauga faina, sarea si praful de copt. Se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se pune aluatul cu o lingura intr-o tigaie unsa cu ulei (sau pe gratar electric). Se prajesc pe ambele parti.
Se servesc cu sirop cald de cirese

Crema pasticcera/Crema de vanilie


Ingrediente pentru 1 portii:

  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura maizena (amidon alimentar)
  • 2 pahar si jumatate de lapte
  • jumatate pahar suc de ananas (ananas la cutie)
  • esenta vanilie

Mod de preparare:

Intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul, dupa care adaugam faina si amidonul si amestecam totul bine, bine...
Incalzim intre timp laptele, dupa care incepem sa adaugam cite un pic, adaugam si sucul de ananas si vom obtine compozitia asta... Cine nu are suc de ananas, poate folosi lapte, deci cantitatea de lapte va fi de 500 ml.
Aprindem aragazul si punem vasul pe foc, invirtind mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca, dam la foc mic pina compozitia se ingroasa. Inchidem aragazul, adaugam esenta de vanilie, amestecam din nou, acoperim cu o folie transparenta sa nu se usuce crema si lasam la racit. Crema asta o folosesc la rulade, torturi, prajiturele.

Crema de vanilie pentru torturi,usoara


Ingrediente pentru 12 portii:

  • 4 oua,
  • 35g gelatina,
  • 200ml lapte,
  • 250g zahar,
  • vanilie,
  • 500g frisca,
  • 1 pachetel zahar vanilat.


Mod de preparare:

-Gelatina se inmoaie in tot laptele.
-Albusurile se bat spuma,se pun 200g zahar si vanilia , si se bat in continuare.
-Galbenusurile se pun pe rand la gelatina si 50g zahar.
-Se pune pe bain-marie.
-Se ia de pe baia de aburi si se pune zaharul vanilat.
-Se lasa pana se raceste la temperatura degetului.
-Se ia o lingura de albus batut si se pune peste gelatina.
-Se amesteca usor,doar prin rasturnare.
-Apoi se pune tot albusul.Se amesteca la fel,cu grija.
-Totul se rastoarna peste frisca batuta.
-Se amesteca bine apoi o poti folosi repede,pana nu se intareste,la torturi sau prajituri.

Crema de zahar ars


ngrediente pentru 2 portii:

  • 250 ml lapte
  • 2 oua
  • 125 g zahar
  • vanilie
  • rom

Mod de preparare:

Intr-o cratita asezata pe foc se pun 50 g de zahar sa se caramelizeze, amestecand cu o lingura de lemn, apoi cu acest zahar se glaseaza interiorul unei forme in care se face crema.
Intr-un cas se pun ouale, zaharul, vanilia, se amesteca cu telul fara sa se bata si se adauga laptele cald. Vasul se tine pe foc, amestecand compoztia pana se incalzeste bine. Se strecoara si se toarna in forma. Forma se aseaza intr-o tava cu apa calda, apoi se introduce in cuptor, la foc miderat timp de 30 min. Crema se scoate rasturnand forma pe un platou. In siropul din forma se adauga romul.
Se serveste rece cu siropul de zahar ars si cu frisca.
Pofta buna!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu