joi, 19 aprilie 2012

RETETE


Varza cu costita


  • Ingrediente

    1 varza dulce, 800 gr carne de porc, 150 gr de morcovi, 100 gr pastarnac, 150 gr ceapa, 2 lingurite de chimen maruntit, 2 catei de usturoi, 200 ml vin alb, 100 gr bacon, 1 buchet de patrunjel, 1 lingura de untura, 1 lingura de otet.
  • Mod de preparare

    Se taie varza, se scoate cotorul si se taie felii, se curata si se tai cubulete morcovii si pastarnacul, se taie felii subtiri ceapa, iar patrunjelul se taie marunt. Se sareaza costitele, se ung cu usturoiul zrobit si se presara cu chimen. Carnea se pune in tigaie fara apa si fara unsoare si se prajeste la foc mediu. Se stropeste cu sucul propriu cca 30 de minute. Intr-o lingura de unsoare se prajesc baconul taiat marunt, ceapa maruntita si legumele. Se adauga varza, se sareaza si se acopera cu un capac. Cand varza devine usor aurie se adauga vinul si se lasa sa fiarba la foc mic. Dupa 30 de minute se scot din cuptor costitele si se fierb moi impreuna cu varza.
Timp gătire2 h
Complexitatemedie

Prajitura cu dovlecel


  • Ingrediente

    3 oua, 250 ml ulei, 270 gr de zahar, 1 lingurita de zahar vanilat, 1 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de ienibahar, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, 50 gr nuci macinate (sau nuca de cocos), 380 gr faina,1 pliculet de praf de copt, sare, 400 gr dovlecel.
  • Mod de preparare

    Se amesteca bine oul, zaharul si uleiul. Se adauga condimentele, nucile macinate, praful de copt si dovlecelul ras (daca este foarte proaspat atunci se poate razali impreuna cu coaja).
    Atentie insa! Dovlecelul sa nu fie mai mult de 400 de gr !
    Se amesteca bine toata compozitia si se pune intr-o tava tapetata cu faina.
Timp gătire40 min

Sarmalute in foi de varza dulce


  • Ingrediente

    Hrean, struguri, varza dulce, gulie, jumatate de kg de cus cus sau aluat ras proaspat framantat si copt rumen, 1 lingura de unsoare, 1 lingurita de piper macinat, 2 lingurite de condiment, 2 cepe, 2 catei de usturoi, jumatate de kg carne tocata sau bacon taiat marunt prajit pentru unsoare, sare, boia.
  • Mod de preparare

    Se amesteca ingredientele. Cu acest amestec se umple frunzele de varza dulce si se pun pe tava. Se toarna suc de rosii peste ele si se fierb pana devin moi. Dupa ce se fierb se mai tin inca jumatate de ora pe foc, sucul evaporat se inlocuieste cu apa rece. Dupa ce se ia de pe foc se acopera .
Timp gătire1 h
Complexitatemedie

Strudel cu rubarba si sos de cocos


  • Ingrediente

    320 gr foietaj (colturile sa fie intacte), 300 gr de rubarba, o jumatate de lamaie, 80 gr zahar, 1 lingurita de unt, 50 gr alune maruntite, faina si zahar pudra pentru presarare, foi de menta pentru ornare. Pentru sos: o jumatate de lamaie, 1 lingurita amidon de porumb, 150 ml lapte de cocos (disponibil in comert), 20 gr zahar, 2 galbenusuri de ou.
  • Mod de preparare

    Se intinde pe masa si se presara cu faina o fata de masa mai mare. Se intind foietajele si se presara cu alune. Se curata rubarba daca este necesar, se taie cubulete si se amesteca bine cu lamaia stoarsa si cu zahar.
    Aceasta se imparte egal si se pune pe foietaje dar se lasa deasupra o margine de cca 2 cm fara umplutura. Cu ajutorul fetei de masa se ruleaza foietajul si capetele se inchid cu ajutorul degetelor inmuiate in apa. Se incalzeste cuptorul la 200 de grade si se pun foietajele intr-o tava mare astfel incat partea pe unde au fost umplute sa fie in jos. Se ung cu unt topit. Se acopera cu foaie de copt si se gaureste in cateva locuri. Se pune pe gratarul din mijloc al cuptorului si se lasa cca 30- 40 de minute dar se unge intre timp cu unt. Pentru sos se stoarce lamaia si se amesteca intr-un bol impreuna cu amidonul. Se combina si cu restul ingredientelor se fierb pana se ingroasa compozitia. Apoi se raceste.
  • Mod de servire

    La servire, strudelul se presara cu zahar vanilat si se serveste cu sos cald sau rece, se orneaza cu foi de menta (in loc de sos de cocos se poate servi cu crema din budinca sau inghetata de vanilie).
Timp gătire1 h
Complexitatemedie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu