joi, 19 aprilie 2012

Deserturi si Dulciuri de casa

Sarailie


Ingrediente pentru 12 portii:

  • Ingrediente pentru tava mare de la aragaz:
  • - 1 pachet de foi congelate de placinta (acelea subtirele)
  • - 350 de grame de nuca macinata
  • - putina apa (pentru uns foile)
  • - 1 betisor pentru frigarui sau un pai de plastic (din acela prin care sorbim suc)
  • Sirop:
  • - 500 ml de apa
  • - 400 de grame de zahar
  • - zeama de la o lamaie

Mod de preparare:

Foile de placinta se lasa la decongelat la temperatura camerei pentru a putea lucra cu ele :), apoi le taiem in 4 (o data pe lungime si inca o data pe latime). Pachetul meu de foi de placinta a avut 22 foi subtirele, prin urmare au iesit 88 de dreptunghiuri. Sub nici o forma nu lasati foile de placinta la aer pentru ca se usuca repede! Tineti-le acoperite cu un prosop umed si le scoateti pe rand. Sa nu faceti cum am facut eu prima data :)
Luam un dreptunghi, il udam pe toata suprafata cu apa (cu ajutorul unei pensule) si presaram nuca macinata.
Punem betisorul pe dreptunghi, paralel cu latura cea mai mica si rulam foaia pe betisor.
Tinem de ambele capete ale betisorului si impingem extremitatile aluatului rulat spre centru, obtinand un rulou incretit.
Se scoate betisorul si se aseaza rulourile astfel formate intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Se introduc in cuptorul incins pana se rumenesc. Au nevoie de aproximativ 30 minute.
Intre timp preparam siropul. Fierbem apa cu zaharul si zeama de lamaie. Siropul trebuie sa fie mai gros, nu apos. Siropul RECE il turnam peste rulourile fierbinti, imediat ce am scos tava din cuptor. Siropul se va absorbi repede in rulouri.
Se serveste rece.
Pofta buna!

Secrete culinare:

Atentie! Nu turnati siropul fierbinte peste prajitura fierbinte pentru ca se incruzeste! Puteti in schimb sa turnati siropul fierbinte peste prajitura rece.

Kanuga


Ingrediente pentru 12 portii:

  • BLAT:

  • 150g unt
  • 200 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri cafea macinata
  • 3 linguri cafea preparata
  • 2 lingurite ness
  • o esenta de vanilie ( sau migdale)
  • 3 oua
  • o lingurita praf de copt
  • 3 linguri faina

  • DECOR:

  • frisca
  • migdale sau ciocolata rasa

Mod de preparare:

Asezam pe foc un vas in care am pus: untul, zaharul, cacaua, cafeaua si nessul.
Lasam sa dea cateva clocote.
Crema obtinuta o dam la rece.

Separam ouale. Batem galbenusurile cu un praf de sare si albusurile spuma.
In crema racita bine ,adaugam galbenusurile , faina, praful de copt ,esenta si albusurile spuma .
Amestecam foarte usor de jos in sus.


Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina.
Turnam compozitia si o coacem in cuptorul deja incalzit, timp de 15 minte. Oprim focul dar nu scoatem prajitura, o mai lasam 15-20 minute , pentru a nu se lasa.

Scoatem prajitura din tava, o lasam sa se raceasca apoi o ornam cu frisca si migdale maruntite. Asa este reteta originala ...dar eu de data asta am ornat-o cu ciocolata rasa...e buna si asa! Data viitoare promit sa folosesc migdale. :)

Taiem prajitura dupa preferinta!

Tarta cu mere si aluat faramitat


Ingrediente pentru 1 portii:



  • * crusta:
  • * 4-5 linguri unt sau margarina
  • * 3 cani faina
  • * 1/2 lingurita praf de copt
  • * 1/2 cana zahar
  • * 1 ou mare
  • * 1 praf de sare
  • * umplutura:
  • * 5 mere
  • * 50 g unt
  • * 1 lingurita scortisoara
  • * 1/2 cana de zahar
  • * aluat faramitat:
  • * 1 cana faina
  • * 1/2 cana de nuci
  • * 1/2 cana zahar
  • * 4 linguri unt sau margarina



Mod de preparare:



Crusta:Se preincalzeste cuptorul pana facem crusta.Faina,praful de copt si sarea se amesteca intr-un castron.Untul se freaca cu zaharul pana incepe sa se topeasca,apoi se adauga oul si restul ingredientelor pana se formeaza un aluat nici prea tare,nici prea moale.Se intinde aluatul si se pune intr-o forma de tarta sau intr-o forma de tort cu peretii detasabili unsa cu grasime si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.

Umplutura:merele se curata de coaja si cotor si se taie cubulete mici.Se pun intr-o cratita impreuna cu restul ingredientelor si se pun pe foc pana se inmoaie.Se pun intr-o strecuratoare si se lasa 5 min la racit,apoi se pun peste aluat.

Aluatul faramitat:se amesteca toate ingredientele,rezultand bucatele de aluat care se pun deasupra merelor.Se da la cuptor pt 35-40 min/pana se rumeneste.

Amandine


Ingrediente pentru 1 portii:



  • * Blat: 6 oua
  • * 200 gr. zahar
  • * 30 ml. apa
  • * 30 ml. ulei
  • * 20 gr. cacao
  • * 8 linguri faina
  • * Crema :
  • * 4 galbenusuri
  • * 200gr. zahar pudra
  • * 200 gr. Unt+50 g margarina la pachet
  • * 3 linguri cacao
  • * 1 fiola esenta rom
  • * Sirop :400 ml. apa
  • * 150 gr. zahar
  • * 2 plicuri cappuccino
  • * 1 fiola esenta rom
  • * Glazura:
  • * 150 g ciocolata cu lapte
  • * 50 ml frisca



Mod de preparare:



Blatul : se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se mixeaza iar pana se intaresc bat.Se adauga apa si galbenusurile frecate cu ulei. Se amesteca cu lingura de jos in sus.Treptat se adauga faina amestecata cu cacao. Se omogenizeaza.In tava unsa, tapetata cu faina si cu hartie de copt , se pune compozitia si se coace 30-35 minute.Dupa ce se raceste blatul se taie in 2.

Crema : Galbenusurile se amesteca cu 100 g zahar pudra si se pun la bain marie,amestecand incontinuu pana se ingroase.Se lasa la racit.Untul la temperatura camerei se mixeaza bine 1-2 minute. Se adauga 100 g zahar pudra si se mixeaza pana ce acesta se dizolva.Peste unt se adauga crema de ou(dup ace s-a racit) si se mixeaza bine,se cerne cacaoa peste crema,se pune esenta si se mixeaza pana se obtine o compozitie cremoasa.Se pune la frigider pana se pregateste siropul

Sirop : se pun toate ingredientele (fara esenta rom) intr-o craticioara pe foc si de cand incep sa fiarba se mai lasa 5 minute, se iau de pe foc, se adauga esenta de rom si se lasa la racit.

Blatul taiat in 2 se insiropeaza bine,se pune crema peste si se da la frigider 30 min,apoi se pune si cea de-a dou foaie insiropata si se lasa din nou la rece pana la prepararea glazurii.

Glazura:ciocolata rupata bucati se pune la bain marie impreuna cu frisca lichida pana se topeste,iar cand se raceste putin se toarna peste prajitura.Se da la rece pana se intareste glazura apoi se proportioneaza.Se orneaza cu frisca dupa preferinta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu