joi, 19 aprilie 2012

Conserve, muraturi Romanesti

Agica-sos de Legume Picant, Pentru Iarna



Ingrediente:


-3 l suc de rosii, fara seminte
-1 kg ardei gras
-5-6 buc. ardei iute
-300 g usturoi
-5-6 mere, rase
-5 radacini de hrean
-5 radacini de patrunjel
-1-2 legaturi patrunjel verde
-1 legatura marar verde
-sare grunjoasa
-zahar, dupa gust
-alte condimente, dupa gust

Preparare:

Pregatiti separat, din timp, sucul de rosii. Spalati si curatati de seminte ingredientele. Tocati marunt patrunjelul si mararul verde.
Treceti prin masina de tocat carne, separat, ardeiul gras, cel iute, usturoiul, radacina de hrean si cea de patrunjel.

Fierbeti in sucul de rosii ardeiul gras, cel iute si merele rase, pana la o consistenta medie. Adaugati spre sfarsit si usturoiul, lasandu-l sa fiarba putin si el. Adaugati sare, zahar si alte condimente, dupa gust. Puneti apoi, radacina de hrean, de patrunjel, verdeata tocata si lasati sa mai fiarba 1-2 min.

Turnati fierbinte in borcanele sterilizate si incalzite. Inchideti imediat si lasati la dunst uscat (intre paturi), cu gura in jos, pana la racire completa.

Mentiuni:

Este un sos pentru iarna, aromat si picant, care merge de minune cu preparatele de carne, ca garnitura, cu cartofi, langa oua etc. sau se poate utiliza ca adaos, la pregatirea unor mancaruri mai picante etc.


Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Amestec Zarzavat Pentru Ciorbe



Ingrediente:


cA�te 500g de:
-ceapă tocată ca pentru ciorbă
-gogoşar tocat mărunt
-roşii tocate (decojite pun eu)
-ardei gras
-5-6 morcovi raşi
-Verdeaţă tocată (mărar,ţelină,pătrunjel) cA�t doreşte fiecare
-sare grunjoasă 6-8 linguri.

Preparare:

Legumele se amestecă cu sarea A�ntr-un lighean A�ncăpător, se pun A�n borcane mici şi se fierb A�ntr-un vas cu apă cca 30 min pA�nă se A�nmoaie zarzavatul (apar bule pe interiorul borcanului).
Timp Preparare: 1 h
Complexitate: redusa

Aperitiv de Gogosari



Ingrediente:


25-30 gogosari mari (taiati in 4)
1,5 kg bulion
200 ml ulei
100 ml otet alimentar
4-5 linguri zahar
sare dupa gust
3-4 foi de dafin
8-10 boabe piper
1-2 lingurita salicilat

Preparare:

Toate se pun la fiert si din momentul in care incep sa fiarba se lasa la fiert 30 min. Se pune cald in borcane (calde) se inchid bine si se dau la pat cald pana a doua zi.

Mentiuni:

Garnitura pentru cartofi, orez, paste
Timp Preparare: 1 h 50 '
Complexitate: redusa

Ardei Copti, Conservati Pentru Iarna



Ingrediente:


-ardei grasi
-sare grunjoasa


Preparare:

Alegeti ardei cat mai grasi si drepti, fara indoituri, ca sa se poata coace uniform. Spalati-i bine si stergeti-i de apa. Coaceti-i pe plita de la soba de gatit sau pe o tabla asezata direct pe flacara de la aragaz. Puteti sa-i coaceti si in cuptor, la mijloc, asezati intr-o tava emailata, la foc potrivit. Intoarceti-i des, pana sunt copti si facuti pe toate partile, dar nu arsi.

Pe masura ce se coc, puneti-i intr-o oala acoperita, presarati cu sare si lasati-i sa stea asa, 15-30 min. Nu folositi prea multa sare, altfel devin prea sarati. In felul acesta, puteti scoate pielita de pe ardei, cu usurinta. Nu folositi apa ca sa nu-si piarda gustul de copt.

Dupa ce s-au racit, portionati-i in pungi pentru congelator, din care scoateti cat de mult aer puteti. Folositi aparatul de vidat si sigilat pungi, daca il aveti. Aplatizati si etichetati.

Dati la congelator, unde se pot pastra, pana la 12 luni.

Decongelati in frigider, apoi puteti sa pregatiti o salata de ardei copti, ca-n plina vara.

Mentiuni:

Aplatizarea si eliminarea cat mai multa a aerului din pungi, va determina o buna organizare a sertarelor congelatorului, castigarea de spatiu si usurinta cu care se suprapun pungile
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa


Bulion de Rosii



Ingrediente:


-rosii bine coapte si sanatoase
-sare grunjoasa
-zahar
Cantitati orientative (pe care le folosesc eu):
- la 10 kg rosii,
3 linguri sare,
3 linguri zahar.

Preparare:

Alegeti rosii coapte si carnoase. Spalati-le, scurgeti-le, curatati-le de codite si feliati-le. Treceti-le prin masina de separat seminte si pielite. Puneti zeama obtinuta la fiert, in vas smaltuit, pe o tabla groasa, asezata deasupra flacarii de la aragaz.

Fierbeti in vase joase, cu gura larga si repede, deoarece fierberea indelungata da o culoare bruna bulionului. De asemenea, se face in clocote, pentru a distruge toate bacteriile care produc fermentarea. Amestecati in vas cu o lopatica de lemn pentru ca fundul vasului trebuie bine ferit in timpul fierberii, ca sa nu se prinda bulionul de el.

Adaugati spre sfarsit, dupa ce ati scazut suficient zeama, sarea, (adaugata mai devreme, innegreste si ea bulionul) si zaharul (se pune numai dizolvat in foarte putina apa fierbinte), apoi mai dati cateva clocote.

Eu nu folosesc nici un tip de conservant.

Turnati fierbinte in sticle sterilizate si incalzite, capsati si dati la dunst uscat, intre paturi, pana se raceste complet. Eu pun bulionul in sticle de 500 ml de plastic pe care, numai la umplere, le scufund intr-un vas cu apa rece, care ajunge pana la buza sticlei, apoi insurubez dopul.

Inainte de a le pune intre paturi mai strang o data dopurile. Dati la camara. Un bulion bine preparat trebuie sa fie de culoare deschisa si placut la gust.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Bureti murati ( ca la Brasov)



Ingrediente:


bureti cruzi chinezesti ambalati sau de padure (pastrav)
piper, otet , cimbru, usturoi ,radacini de pastrinac, foi de dafin

Preparare:

Se cumpara bureti de padure (pastravi) sau bureti chinezesti( se gasesc in comert ambalati in pungi). Se oparesc cu apa si otet, se prepara o saramura ( apa 1-2 l , piper 100 g, sare 1lg la 1 l apa, 150 g otet , cimbru uscat, usturoi crud) prin fierbere 10 minute.

Se aseaza in borcan alaturi de radacini de pastarnac, se aseaza printre bureti foi de dafin si catei intregi de usturoi cruzi, si se toarna peste ei saramura fierbinte. A se pune borcanul pe un suport de fier (pentru a evita spargerea din cauza lichidului fierbinte).

Se acopera cu capac ermetic sau celofan bine sigilat si se lasa 3-4 saptamini la murat.

Mentiuni:

Se servesc ca si salata la fripturi
Timp Preparare: 20 '
Complexitate: redusa

Castraveti Murati la Soare



Ingrediente:


50-60 g sare grunjoasa
1 litru apa
3-4-5 catei usturoi
castraveti cat sa intre in 3 borcane.
Bete marar

Preparare:

Se aleg castravetii tineri, frumosi si proaspeti. Se spala, se curata, se taie la capete, daca sunt mai grosi (asa au fost ai mei), atunci se cresteaza pe lungine, Se pune sarea in apa, se dizolva.

Se spala borcanele, se aseaza pe fundul lor niste bete de marar si se aranjeaza castravetii. Printre ei se pun niste catei de usturoi si deasupra din nou bete de marar. Se toarna saramura rece (poate sa fie si calda) peste ei, se pune un colt de paine deasupra si se scot afara la soare. Se acopera cu o farfurie. Painea se pune pentru a grabi fermentarea.

A doua zi sau a treia zi (sa va uitati cand incepe sa fermenteze si se tulbura apa) se ia painea jos si se mai lasa o zi la acrit. Sa nu lasati painea prea mult in borcana ca se mucegaieste si strica castravetii.

Dupa acrire se pun la frigder, in borcane sau in alt vas (dupa preferinte dvs) si se consuma ca si orice alta acritura.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Castraveti murati umpluti



Ingrediente:


10 castraveti murati, de marime mijlocie, un morcov, o telina, 100 g de mazare din conserva, sare, piper, 50 g de faina, o ceasca cu ulei, o ceasca cu suc de rosii.

Preparare:

Se taie castravetii in doua, pe lung, se scobesc de miez si se lasa la scurs. Morcovul si telina se rad si se pun la calit in ulei.

Se adauga faina, mazarea, putina vegeta, apoi se condimenteaza cu sare si piper. Se umplu castravetii cu aceasta compozitie si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se toarna deasupra sucul de rosii, apoi se dau la cuptor.

Mentiuni:

Se servesc fierbinti.
Timp Preparare: 40 '
Complexitate: medie

Ceapa Pentru Iarna ( la Congelator)



Ingrediente:


Ceapa
pungute de plastic

Preparare:

Se curata, se spala si se taie marunt ceapa. Se pune pe o tava, aranjata intr-un strat si se da la congelator pentru jumate de ora sau o ora. Se scoate, se portioneaza (cat aveti nevoie la o mancare) se pune in pungute de plastic, se eticheteaza si se pune la loc in congelator.

Cand se scoate iarna si se foloseste, nu se lasa la decongelat, se pune direct in ulei sau in mancarea pe care o faceti.

Pofta buna!

Timp Preparare: 30 '
Complexitate: redusa

Dulceata Mea de Gutui



Ingrediente:


3 farfurii (de supa) pline cu gutui rase
1,6 kg zahar
4 jumate-5 pahare pline cu apa (800 ml-1l)
zeama de lamaie (eu am pus de la 3 lamai)
vanilie dupa gust
cuisoare circa 12 bucati

Preparare:

In tingirea de dulceata se pune apa si zaharul la fiert. Apoi se spala si se curata gutuile, se dau pe razatoarea de mere. Cojile si cotoarele cu casutele si semintele nu se arunca. Se pun frumos intr-un alt vas cu apa.

In timpul asta siropul nostru tot fierbe pe foc. El trebuie sa scada. Cand este gata siropul (se introduce degetul mare si cel aratator in apa rece si apoi, rapid, se introduc in siropul fierbinte si tot asa de rapid se si scot nu vrem sa ne ardem prea tare, daca desfacem degetele si siropul se intinde ca o ata atunci inseamna ca este facut).

In momentul asta punem gutuile rase in el si amestecam. Lasam la fiert cam 20 de minute aproximativ - poate 30 (eu cam atat am lasat pana gutuile s-au inmuiat). Am pus in timpul fierberii sucul de la lamai, strecurat sa nu avem pulpa de fruct sau semintele prin el, am adaugat cuisoarele si vanilia.

Zeama trebuie sa scada aproape de tot. Am pus in borcane asa fierbinte cum a fost, am pus un praf de salicilat deasupra, am capsat si am lasat la dunst uscat (intre paturi) pana s-au racit complet borcanele.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu